1. Doğu Karadeniz Fizyoterapi Günleri
tha – “Fizyoterapist Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu” KTÜ’de Gerçekleştirilecek
Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Güneysu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu iş birliğinde organize edilen 1. Doğu Karadeniz Fizyoterapi Günleri “Fizyoterapide Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu”nun açılışı 3 Kasım 2022 tarihinde, KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, RTEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete AVCI, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla ATAMAN, KTÜ SBF Dekanı Prof. Dr. Bahittin KAHVECİ, Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan USTA ve Sempozyum Eş Başkanı KTÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı’nın katıldığı sempozyumun açılış konuşmalarında, fizyoterapistlerin hayatın tüm süreçlerdeki önemi ve istihdamın gerekliliği vurgulandı. Üniversitelerin ve Belediyelerin iş birliğinin, toplum sağlığını koruma ve geliştirmedeki önemi aktarıldı.
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI konuşmasında Kanuni Sultan Süleyman’ın “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi…” sözüne atıfta bulunarak sağlığın önemini vurguladı. Covid-19 döneminde sağlığın öneminin bizzat tecrübe edildiğini söyleyerek sağlıkla ilgili her türlü yatırımı yapmaya hazır olduklarını ve akademisyenleri desteklediklerini belirtti. Fizyoterapi ve rehabilitasyonun doğumdan yaşlılığa kadar hayatın her anında önemli olduğunu ve fizyoterapistlere olan ihtiyacın devam ettiğini ifade etti
Sempozyum Eş Başkanı KTÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arzu ERDEN tarafından fizyoterapistlik mesleğinin tarihsel gelişim süreçleri, M.Ö. 460’lı yıllarda önce Hipokrat daha sonra Galen’in, manuel terapi teknikleri ve şifalı suları, hastalıkların tedavilerinde uygulamaya başladığı, 19. yüzyılda 1. Dünya Savaşı ile birlikte ortaya çıkan çocuk felci epidemisiyle ve savaşta yaralanan uzuv kaybı yaşayan askerlerin rehabilitasyon süreçleri ile mesleki gelişmelerin giderek hızlandığı aktarıldı. Ülkemizde ilk Fizik Tedavi Yüksek Okulu’nun, 1961’de Hacettepe Üniversitesi’nde kurulduğu. O yıllarda 4-5 mezun veren bölümün şu an 106 üniversite ile sayısı 30 bini aşan fizyoterapist mezuna sahip olduğu vurgulandı. Trabzon‘da 200’ü aşkın fizyoterapistin görev yaptığı iletildi. Fizyoterapistlerin günümüzde modern tıbbın hemen hemen her dalında multidisipliner çalışmaların önemli bir parçası haline geldiği, doğuştan ya da sonradan gerçekleşen kaza ve yaralanma durumlarından gebe rehabilitasyonuna; koruyucu sağlık hizmetlerinden salgın hastalık süreçlerine; yeni doğandan yaşlı rehabilitasyonuna kadar yaşamın her anında aktif rol üstlendikleri aktarıldı.
Sempozyumun ilk günü boyunca fizyoterapideki farklı konular, multidisipliner yaklaşımlarla ele alındı. Farklı disiplinlerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Pediatri, Ortopedi ve Travmatoloji, Yoğun Bakım, Dahiliye branşlarındaki ekip çalışması, her bir oturumdaki deneyimli hekim ve fizyoterapistlerin birlikteliği, bilimsel veriler ile tecrübelerin aktarılması yoluyla tartışıldı. Bu alanlardaki yeni gelişmeler ve multidisipliner yaklaşımların önemini aktarıldı.
4 Kasım 2022 tarihinde 2. Günü gerçekleştirilecek sempozyumda Ön Çapraz Bağ Cerrahisi ve Rehabilitasyonu konulu oturum, KTÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arzu ERDEN başkanlığında yürütülecektir. KTÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Osman AYNACI, ön çapraz bağ cerrahisini; KTÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon. Bölümü Öğretim Elemanı Uzman Fizyoterapist Murat EMİRZEOĞLU ise ön çapraz bağ cerrahisi sonrası rehabilitasyon sürecini aktaracaktır.Sportif Rehabilitasyonda 2 Güncel Yaklaşım konulu oturuma Prof. Dr. Osman AYNACI başkanlık edecektir. Trabzonspor A Takım Fizyoterapisti Dr Fizyoterapist Fatih Emre DOĞAN, bantlamanın sportif performansa etkilerini aktaracaktır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği ABD Öğretim Üyesi Dr. Berke AKSÖZ, rehabilitasyondan performansa kan akımı kısıtlamalı egzersiz eğitimini anlatacaktır. Ardından Biruni Üniversitesi SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur CAVLAK ve KTÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Turgay ALTUNALAN başkanlığında 9 bilimsel çalışmanın sunulacağı sözlü bildiri oturumu gerçekleştirilecektir.
Ardından Gazi Üniversitesi SBF Dekanı Prof. Dr. Bülent ELBASAN, KTÜ Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Tülay KAMAŞAK ve Doç. Dr. Sevim ŞAHİN oturum başkanlığını yapacağı ve Prof. Dr. Bülent ELBASAN, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’ndan Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Semih AYTA ve Uzman Fizyoterapist Tuğba Derya DOĞAN, KTÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr Üyesi, Turgay ALTUNALAN ve Dr. Öğr. Üyesi Umut APAYDIN’ın konuşmacı olarak katılacağı çalıştayda; riskli bebeklerde erken müdahalenin önemi, aile temelli erken müdahale süreçleri ile SAFE ve kâşif bebekler erken müdahale programları, atölye çalışması ile anlatılacaktır.