tha – Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın himayesinde Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği tarafından düzenlenen 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi gerçekleştirildi.
BAKAN ALBAYRAK İLE 23 ÜLKEDEN İŞADAMLARI KATILDI
- Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin açılış oturumuna Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Deng Li, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Milletvekilleri, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Meclis Başkanı Şadan Eren, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Saffet Kalyoncu, Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, başta olmak üzere bazı ülkelerden bakanlar, yerli ve yabancı bürokratlar ile iş insanları katıldı.
HACISALİHOĞLU: TRABZON BÖLGESİNİN EN GÜVENLİ YATIRIM MERKEZİDİR
DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “4. Kez İpekyolu’nda işadamlarıyla bir araya geliyoruz. Ticaretin önünü açmak, işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz” dedi.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TTSO) M. Suat Hacısalihoğlu, toplantıya vermiş olduğu önemden ve organizasyonun hamiliğini üstlenmesinden dolayı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a şükranlarını sunduğunu belirterek, “Desteği ve emeği geçen tüm kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Esas amacımız başlangıçtan bugüne kadar tarihi İpekyolu üzerinde önemli bir merkez olan Trabzon’da İpekyolu’nu tekrar canlandırmak, işadamları arasında ticareti geliştirmek, ülkelerin ekonomisine katkıda bulunmaktır. Bir tarafta yatırım imkânları konuşulurken, ticaretin geliştirilmesi için işadamları ikili iş görüşmeleri yapacaktır. Yaşayan en eski şehirlerden biri olan Trabzon tarih boyunca ticaret merkezi konumunda olmuş ve bugüne de konumunu sürdürmektedir. Trabzon lojistik açıdan önemli bir merkezdir. Bu konuda deniz, hava ve karayolu açısından alt parametreleri tamamlamış durumdadır ve raylı sistem konusunda da planlar ve projeler yürütülmektedir. Trabzon yatırım açısından hinterlandı olan Rusya Federasyonu, Kafkaslar, İran ve Türki Cumhuriyetlere baktığımızda Batı’ya dönük en güvenilir yatırım merkezlerinden bir tanesidir. Trabzon’un yatırım açısından birçok avantajları var. Ticarette de şehrimizin altyapısı uluslararası ticaretin gelişmesi açısından hazır bir ortamdır. Tüm yatırımcı ve işadamlarını şehrimize davet ediyoruz. Çin’den başlayan Londra’ya kadar uzanan tarihi İpekyolu’nun yeniden hayata geçmesi konusunda Çin’in başlattığı Bir Kuşak Bir yol projesinde altyapı çalışmaları hızlı şekilde devam ediyor. Çin Halk Cumhuriyeti büyükelçimiz toplantımızı onurlandırmıştır. İnanıyoruz k bundan sonraki yatırımlarda Bir Kuşak Bir Yol projesi kapsamında bölgemizin daha fazla dikkate alınması sonucunda karşılıklı işbirliği yapılarak geleceğe dönük adımlar atılacaktır.”
GÜLLE: ASYA – PASİFİK’İN ALTIN ÇAĞI’NA HAZIR OLMALIYIZ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 21. yüzyıl ile birlikte Avrasya ve Asya-Pasifik’in yükselişiyle, Avrasya’nın en doğusu ve en batısında; Çin’den Macaristan’a kadar uzanan yeni ve köklü bir iş birliği döneminin yaşandığını vurgulayarak, Çin’in ortaya koymuş olduğu Kuşak Yol İnisiyatifi’nin kapsadığı 65 ülke ile karayolu, demiryolu, petrol ve gaz boru hatlarının Çin’den Avrupa’ya karadan köprüler kurduğunu; diğer taraftan da Güney Doğu Asya’dan, Doğu Afrika ve Akdeniz’in kuzeyine kadar uzanan limanlarla büyük bir ağ planladığına dikkat çekti. Türkiye’nin jeostratejik konumunun geleceğine de değinen Gülle şunları söyledi:
“Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu Orta Koridor, tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması açısından en stratejik alan olarak ortaya çıkıyor. Bu koridora yapılacak yatırımın boyutu 8 trilyon dolar olarak hesaplanırken, bunun 40 milyar doları, sadece ulaştırma alt yapısına harcanacak. Asya- Pasifik ve Avrasya’nın yükseldiği bu Altın Çağ’a şimdiden hazır olunması gerek. Yeni İpek Yolu, kazan- kazan ilkesine dayalı olarak, Avrasya ülkelerin bütünü için kapsayıcı bir kalkınmanın ve ticaretin önünü açmalıdır. Bölgesel ve küresel imkânların, sadece az sayıda ülkenin menfaatine çalıştığı bir dünyanın, sürdürülebilir bir geleceği yakalaması mümkün değildir. Nitekim, Avrasya’yı kucaklayan bir anlayışla, bölge devletlerinin tüm bu imkanları, enerji, hizmetler ve mal ticareti anlamında da güçlendirmesi adına, mega projelerimiz Türkiye’miz tarafından seferber edilmiştir.”
BÜYÜKELÇİ Lİ: ÇİN’İN TÜRKİYE’DEKİ YATIRIM STOKU 2018’İN İKİ KATINA ÇIKACAK
Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Deng Li, bu sene Türkiye ve Çin devlet başkanlarının iki kez görüştüğünü hatırlatarak, “Çin’in Bir Kuşak, Bir Yol Projesi ve Türkiye’nin orta koridor stratejilerinin birbirleriyle uyumlaştırılması noktasında önemli fikir birliğine vardılar. Şu an ticaret, yatırım, altyapı ve turizm, Çin – Türkiye ekonomik işbirliğinin dört ana motor gücü haline geldi. Bu senenin ilk 10 ayında Çin ve Türkiye arasındaki ikili ticaret hacmi 16,6 milyar doları geçti. Çin’in Türkiye’deki yatırım stoku ise çok yakın bir tarihte, 2018 yılındaki seviyesinin iki katına çıkarılacak. Çinli şirketler Türkiye’de enerji, madencilik ve raylı ulaşım sistemleri alanlarındaki mega projelerde iş birliği protokollerine imza attılar. Bu sene Türkiye’ye gelen Çinli turistlerin sayısı 500 bine yaklaşacak ve yeni bir tarihi rekor kıracak. Çin, 88. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın partner ülkesi, 62 Çinli şirket fuara katıldı. Bu ay için de Şanghay’da yapılan 2. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nda Türkiye’den 59 şirket ve 5 endüstri kuruluşu yer aldı. Bu ay içinde Çin – Avrupa tren seferleri ilk defa Türkiye’ye gelerek Marmaray tünelinden Prag kentine vardı. Bu da Çin’in Bir Kuşak, Bir Yol inisiyatifi ve Türkiye’nin orta koridor stratejilerinin uyumlaştırılması sürecinde önemli bir sembolik olay oldu” dedi. Büyükelçi Li, sözlerini şöyle sürdürdü:
“BİR KUŞAK BİR YOL YENİ BİR REFAH DÖNEMİ AÇMAKTADIR”
“2013 yılında Devlet Başkanımız Bir Kuşak, Bir Yol inisiyatifini ilan ettikten sonra İpekyolu’nun tarihteki refahı tekrar görülmeye başlandı. Bu senenin ilk 9 ayında Çin, İpekyolu güzergahındaki ülkelerle toplamda 950 milyar dolar tutarında ithalat ve ihracat gerçekleştirildi. Bu güzergahtaki ülkelerde Çin’in yaptığı finans dışı doğrudan yatırım ise 10 milyar doları geçti. Dünya Ticaret Bankası’nın son raporlarına göre Bir Kuşak, Bir Yol eğer tam olarak hayata geçirilebilirse dünya ticaretini yüzde 6,2 oranında, güzergâhındaki ekonomiler arasındaki ticaret hacmini yüzde 9,7 oranında, küresel gelirleri ise yüzde 2,9 oranında artırabilecek. Bir Kuşak, Bir Yol’u ortak inşa süreci yeni bir refah dönemi açmaktadır. Şu an uluslararası şartlarda hızlı ve karmaşık değişiklikler yaşanıyor, tek taraflılık ve korumacılık tekrar boy gösteriyor, belirsizlikler ve istikrarsızlıklar çoğalıyor. Çin kendisini daha fazla dünyaya açarak fırsatları kucaklayacak, daha fazla işbirliği yaparak ortak kazanç peşinde koşacak, daha yüksek kaliteyle Bir Kuşak, Bir Yol’u ortaklaşa inşa edecek. Bunun için Çin, Türkiye dâhil çeşitli ülkelerle makro politikalar konusunda daha fazla işbirliği yapacaktır. Bu yüzden Çin çeşitli ülkelerle birlikte çalışarak çok taraflı ticaret sistemini savunacak, küresel sınanmalarla yüzleşecek ve insanoğlunun ortak kader birliğini oluşturacak. Çin – Türkiye işbirliği, Çin – dünya işbirliğinde de yepyeni bir sayfa açacak. Zirvenin başarıya ulaşmasını diliyorum.”
ALBAYRAK: 2019 YILINI POZİTİF BÜYÜMEYLE GERİDE BIRAKACAĞIZ
- Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilke imza atarak ekonomik aktiviteyi canlandırırken cari fazla vermeyi de başardığımız çok tarihi bir yıl olarak 2019’u hatırlayacağız. Özellikle eylül ayı itibarıyla son 12 aylık cari fazla rakamı, Cumhuriyet tarihi rekoru olan 5,9 milyar dolara ulaştı. Pozitif büyümenin gerçekleşeceği bir yılda cari fazla verilmesi hususu literatüre girecek nitelikte çok önemli bir performans olarak inşallah tarihe geçecek. Bu başarıyı gören birçok uluslararası kurum, fon ve yatırım bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin görüş ve beklentilerini pozitif yönde revize etmeye başladı” dedi. Bakan Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Büyümeyi artırmaya başladılar, enflasyon daha düşecek, her gün görüyoruz. Özellikle son olarak uluslararası kuruluşlardan bir tanesi, en büyüklerden bir tanesi, Türkiye’nin 2020 büyüme tahmini için biz yüzde 5 dediğimiz, açıkladığımızda 0, 1, 2 diyorlardı onlardan bir tanesi yeniden güncelleme yaptı 2,2’den yüzde 4’e çıkardılar. Birkaç ay sonra biz yüzde 5 demiştik ya, o 5’e gelecek onlar da merak etmeyin, bizim dediğimiz yere geliyorlar, biraz geç geliyorlar, biz daha önceden söylüyoruz. Bunun yanında enflasyon tahmini, yüzde 12-13’lerden şimdi tek hanelere inmeye başladı, 2020 için de yüzde 9’lar falan diyorlar, biz yüzde 8,5 hedefi koymuştuk, inşallah ona da gelecekler, hatta inşallah daha da aşağıya inecek.”
“KARANLIK SENARYOLARI GERİDE BIRAKTIK”
Bakan Albayrak, bütün bunların yanında yine bu hafta içi dünyaca ünlü bir düşünce kuruluşunun Türkiye ekonomisini övdüğünü, kolay kolay altından kalkılamayacak bir süreci kısa bir zamanda iyi bir performansla Türkiye’nin geride bıraktığını ifade ettiğini kaydederek, “Çok değil, sadece birkaç ay öncesine kadar Türkiye ile ilgili bütün çizilen bu karamsar tabloları ortadan kaldırarak ekonomimizin üzerinde oluşturulmak istenen tüm bu karanlık senaryoları geride bıraktık. Bundan sonra artık görece olarak çok daha kolay, daha uzun bir yolumuz var” dedi.
Enflasyon, kur, faiz ve risk priminde sağladıkları tüm bu kazanımları daha da ileriye, daha da iyi bir noktaya taşıyacaklarını vurgulayan Albayrak, sağlanan tüm bu olumlu havanın yatırımları da yavaş yavaş hareketlendirdiğini çok net gördüklerini aktardı
“ŞİRKET SAYISINDA YÜZDE 18 ARTIŞ VAR”
Bakan Albayrak, son TOBB verilerine göre 2019 Ekim ayında kurulan şirket sayısında eylüle göre yüzde 8,5, geçen yıla göre yüzde 18 artış olduğunu belirterek, “İstihdama baktığımızda güçlü toparlanma sinyallerini görüyoruz. Eylül ayında 400 binin üzerinde SGK girişi var, ekim ayı pozitif devam ediyor, Kasım, Aralık istihdam tarafında da bunu görüyoruz. İşte tüm bu göstergeler, Türkiye’nin 2020 yılı için ortaya koyduğu büyüme potansiyeline çok rahat bir şekilde ulaşacağını gösteriyor” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARINI DEĞERLENDİRİN”
Albayrak, tüm iş dünyası, bölgedeki yatırımcılar, küresel ekonomideki tüm oyuncular ve yurt dışından katılan iş dünyası temsilcilerine seslenerek, “Türkiye gerek Kuşak Yol anlamında gerek bölgesinde yaklaşık 4 küsur saatlik uçuş mesafesinde. Hindistan’dan Londra’ya, Moskova’dan Dubai’ye kadar, dünya nüfusunun üçte biri, dünya ekonomisinin üçte birinin merkezinde konumlanan; lojistik, altyapı, ulaşım, iletişim ve enerji noktasında bir merkez ülke konumu olması noktasında çok kıymetli ve önemli bir ülke, gelin bu iklimi, işi değerlendirin” ifadelerini kullandı.
PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Konuşmaların ardından Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DKİb Başkanı Saffet Kalyoncu tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a geleneksel kapı motifi işlemesi hediye edildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve protokol üyeleri tarafından Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Deng Li’ye hediye takdim edildi. Ayrıca TİM Başkanı İsmail Gülle ve Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’a da hediye takdimi yapıldı.
BAKAN ALBAYRAK İŞ DÜNYASIYLA BİRARAYA GELDİ
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, daha sonra TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen Trabzon İş Dünyası Buluşması toplantısında işadamlarıyla bir araya geldi, sorunlarını dinledi ve sorularını yanıtladı.
3 ANA KONUDA PANEL DÜZENLENDİ
Zirvenin öğleden sonraki bölümünde 3 ayrı salonda eş zamanlı paneller düzenlendi.
Ticaret Bakan Yardımcısı Tuna Turagay moderatörlüğünde gerçekleştirilen Ticaret, Finans, Yatırım ve İşbirliği Paneli’nde Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin, Euller Hermes Genel Müdür Yardımcısı Gürcan Köseoğlu, ICBC Bank Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Gao Xiangyang, Çin Sanayi ve İşadamları Derneği Başkanı Zhou Yan Quan konuşmacı olarak yer aldı.
TAV CEO’su Sani Şener’in moderatörlüğünde düzenlenen Ulaştırma ve Lojistik Paneli’nde Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Kamuran Yazıcı, Acara Özerk Cumhuriyeti Maliye ve Ekonomi Bakanı Jaba Phutkaradze, İran Ulaştırma Bakanlığı’ndan eski büyükelçi Malaek Hussein ve Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ersan Bocutoğlu konuştu.
Vaya Voyages’ten İlyas Keskin’in moderatörlüğünü yaptığı Kültür ve Turizm Paneli’nde ise konuşmacı olarak Bosna Hersek Ticaret Bakanı Zlatan Vuvanovic, Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Turizm Müdür Vekili İrfan Lupovica, Türk-Çin Kültür Derneği Başkanı İrfan Karslı, İran Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Mahmood Sedghizadeh ve Türk – Rus İlişkileri Uzmanı Dr. Ivan Starodubtsev yer aldı.
Panellerin ardından TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Meclis Başkanı Şadan Eren ve DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan tarafından panelistlere günün anısına plaket takdim edildi.
İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’nde ikili iş görüşmesi etkinliği de gerçekleştirildi. Yerli ve yabancı yaklaşık 250’den fazla işadamı 750’yi aşkın iş görüşmesi gerçekleştirdi ve karşılıklı işbirliği olanaklarını değerlendirdi.
GALA YEMEĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin akşam bölümünde ise gala yemeği gerçekleştirildi. Gala yemeğinde Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Trabzon’daki tarihi yapıların içindeki motiflerden esinlenilerek oluşturulan giysilerin yer aldığı bir defile yapıldı.