Büyükşehir’in ‘Ortak Akıl’ Toplantısı Tam Not Aldı
tha – Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, istişareye verdiği önem doğrultusunda ortak akıl toplantılarına devam ediyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen “Trabzon Konuşuluyor” isimli toplantıda, projeler ortak akıl çerçevesinde değerlendirildi.
Trabzon’u ortak akılla yönetmek istediğini her fırsatta dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, istişare toplantıları gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu doğrultuda Trabzon’daki sivil toplum kuruluşları ile meslek odalarının başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen Başkan Zorluoğlu, yapılması düşünülen ve hayata geçirilen projelerle ilgili katılımcılara bilgi verdi. Göreve geldiği ilk günden itibaren “Ortak akıl ve istişare olmazsa olmazımız” diyen Başkan Zorluoğlu, yaklaşık 200 kişinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda kendisine yöneltilen sorulara da içtenlikle cevap verdi.
ÖNERİLERİNİZ VE DÜŞÜNCELERİNİZ ÇOK KIYMETLİ
Şehrin dinamiklerinin önerilerinin ve düşüncelerinin kendisi için çok kıymetli olduğunu belirten Başkan Zorluoğlu, “Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak 3,5 yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz çalışmaları ana hatlarıyla arz etmek istiyorum. 2022 yılı Trabzon için çok verimli ve birçok insanın mutlu olduğu bir yıl oldu. Önce tabii ki Trabzonspor’umuzun şampiyonluğu çok uzun yıllardan sonra geldi. Dolayısıyla şehir moral olarak bu şampiyonluktan çok etkilendi. Şampiyonluk kadar biliyorsunuz şampiyonluk kutlamaları da gündem oldu. Büyükşehir Belediyesi olarak ana rol üstlendiğimiz şampiyonluk kutlamaları, sadece Trabzon’da ve Türkiye’de değil, uluslararası alanda çok büyük ses getirdi. Ve hakikaten çok uzun yıllar buna benzer bir kutlamanın Türkiye’de bir daha yapılabileceğine inanmıyorum” dedi.
TURİZMDE ŞEHİR TARİHİNİN EN YOĞUN YILINI YAŞADIK
Trabzon şehrinin turizm anlamında tarihinin en yoğun yılını yaşadığını da dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Bilhassa körfez ülkelerinden şu ana kadar sayılarının 700 bini geçtiğini bildiğimiz hakikaten çok yoğun bir ziyaretçi akınına uğradık. Yine Türkiye’nin değişik yerlerinden aynı zamanda yurt dışındaki gurbetçi hemşehrilerimizin de Trabzon’a yoğun ilgileri oldu. Trabzon gerçekten tam bir turizm şehri hüviyetine büründü. Bu kadar büyük bir yoğunluğa rağmen memnuniyetle ifade edeyim ki öyle ciddi bir sorun yaşamadık. Elbette turizmin şehrimize ekonomik anlamda çok büyük bir getirisi oldu. Valiliğimizin yaptığı çalışmalarda, kayıtlı olanları ekonomik anlamda söylüyorum turizm 1 milyar doların üzerinde bir ekonomiyi bu yıl bu şehre kazandırdı. Turizm sezonunu biraz daha uzatabilmek için tüm paydaşlarımızla beraber çalışmaya başladık. Ve bu kışı bu manada hazırlıkla geçirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
ULAŞIM MASTER PLANI ONAYLANDI
Ortak akıl toplantıları gerçekleştirerek hazırladıkları Ulaşım Master Planı’nın hafta başında Ulaşım ve Altyapı Bakanlığı tarafından onaylandığını da belirten Başkan Zorluoğlu, “Şu anda Trabzon onaylanmış, resmi bir Ulaşım Master Planı’na sahiptir. Şimdi bizlere düşen Ulaşım Master Planı’nda yer alan önerileri, kısa, orta ve uzun vadede hayata geçirmek olacak” ifadelerini kullandı.
TEDBİRLERİ SÜRATLE ALACAĞIZ
Daha sonra Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları ile ilgili sunum yapan Başkan Zorluoğlu, özetle şu ifadeleri kullandı; “Tamamlanan yatırımlarımızdan Katı Atık Entegre Tesisi Trabzon’un tamamını ve Rize’nin büyük bir bölümünün evsel atıklarının bertaraf edildiği bir yapı. Burası yap-işlet-devret modeliyle yapıldı. 2021’in başında da hizmete girdi. Yaklaşık 60 milyon dolarlık bir yatırım yapıldı. Şu anda da bertaraf işlemi devam ediyor. Son derece modern bir tesis. Ancak yakma ve bertarafla ilgili işletmeden kaynaklı koku ile ilgili sorunlar var. Çarşamba günü Ankara’da Sayın İçişleri Bakanımız ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımızla birlikte Milletvekilleri, ilgili Belediye Başkanları ve Araklı’dan bazı muhtarlarımız ile vatandaşlarımızın da katılımıyla sorunların çözümüyle ilgili çok verimli bir toplantı yaptık. Bazı kararlar aldık. İnşallah bu koku meselesini minimum seviyeye indirecek tedbirleri süratle alacağız. Fakat bu tesis koku dışında şehrimiz için çok çok önemli. Önümüzdeki dönemde bu manda çok önemli bir işlev göreceğine inanıyoruz. Bu proje tamamıyla bizim dönemimizde başlayıp biten bir iştir.”
İHALE EDİLDİĞİ ŞEKLİYLE TAMAMLADIK
“Tanjant’taki tam otomatik katlı otopark bizden önceki dönemde başlamıştı. Biz geldiğimizde yüzde 40 seviyesindeydi. Bu projeye bizim herhangi bir fiziki müdahalede bulunma şansımız yoktu. İhale edildiği şekliyle tamamladık. Ondan sonra bir süre işlettik. Akabinde de buranın daha iyi hizmet verebilmesini teminen, Büyükşehir’e de kaynak sağlaması amacıyla satışını gerçekleştirdik. Şu anda özel sektörde. Onlar da burayı aynı maksatla kullanıyorlar. Yani otoparkını açıyorlar, diğer kısımlarını da şehrin menfaatine olacak şekilde onlar işletecekler.”
MERKEZDE İKİ BÜYÜK OTOPARK OLACAK
“Cudibey Okulu ile öğretmenevi bizden önceki Belediye Başkanımız ve ekibi tarafından takas olarak alınmıştı ve karşılığında bir ortaokul ve öğretmenevi yapımı söz konusuydu. Biz geldiğimizde yüzde 50’ler seviyesindeydi. Bunları da süratle tamamladık ve hem öğretmenevini hem de Cumhuriyet Ortaokulunu hizmete açtık. Diğer taraftan eski yapıları da yıktık. Üstünü geçici olarak otopark olarak kullanıyoruz. İskenderpaşa’da yaptığımız otopark tamamlandığında bu eski öğretmenevi ve Cudibey’in olduğu alanı değerlendireceğiz. Oranın altını 4-5 kat aşağı inecek şekilde otopark olarak düşünüyoruz. Dolayısıyla şehrin merkezinin batısında burası ve şehrin doğusunda İskenderpaşa olmak üzere iki büyük otoparkımız olacak. Otoparkın üstünü de Karagöz Meydanı olacak şekilde planlıyoruz.”
SAHİLLERİ ESAS SAHİPLERİNE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ
“Yalıncak Plajı ve Sahil Düzenlemesi, şehre kazandırdığımız, vatandaşlarımızın çok büyük memnuniyetle yararlandığı plaj ve sahil düzenlemesi projesidir. Hedefimiz Yalıncak’ta kalmak değil. Bir taraftan Yomra’ya bir taraftan da şehre doğru sahil düzenlemelerini artırmak ve sahillerimizi tekrar esas sahiplerine yani halkımıza kazandırmak istiyoruz.”
İHALE AŞAMASINA GELDİK
“Meydan bölgesindeki cephe sağlıklaştırma projesi ilk yaptığımız çalışmalardan biriydi. Çok beğenildi. Şimdi hedefimiz Uzun Sokak ve Maraş Caddesi. İhale aşamasına geldik. İnşallah hem Uzun Sokak hem Maraş Caddesi, bu dokunuşlardan sonra akılda kalacak çok daha estetik bir yapıya ve çevre düzenine kavuşmuş olacak.”
FATİH PARKI İLGİ GÖRÜYOR
“Fatih Parkı’na biz göreve geldiğimizde başlanmıştı ama büyük bölümü bizim dönemimizde gerçekleşti. Orası da Meydan Parkı’na alternatif olarak çok yoğun şekilde kullanılan ve ilgi gören bir alan oldu.”
ULAŞIM TEK ELDEN YÖNETİLİYOR
“Ulaşım meselesi şehir için çok önemli ama bizim ulaşımı tek elden yönetebileceğimiz bir merkezimiz yoktu. Pazarkapı’da bir güzel yapı oluşturduk. Bütün dolmuşlar dahil, otobüslerimizin her yönüyle takip edilebildiği, elektronik sistemle donatılmış hizmet binasına kavuşuldu. Uzun zamandır hem Ulaşım Dairesi Başkanlığımız hem de TULAŞ Genel Müdürlüğümüz burada hizmet vermektedir.”
MİLLET BAHÇESİNDE DOKUNUŞLARDA BULUNDUK
“Uğurlu mezarlığı ile yaklaşık 10 bin kişilik bir mezarlığı şehre kazandırdık. Yine Millet Bahçesi’nde Büyükşehir olarak kaykay ve buz pateni pisti dokunuşlarında bulunduk. Millet bahçesinde çocuklarımızın, gençlerimizin rahatlıkla gelip ders çalışabilecekleri iki tane mekân oluşturduk ve bu mekânlar öğrenciler tarafından yoğun şekilde kullanılıyor.”
KENT İÇİ AYDINLATMAYA ÖNEM VERİYORUZ
“Kent içi aydınlatmalara ayrı bir önem veriyoruz. İlk geldiğimde gördüğüm, karanlık bir şehir görüntüsü vardı. Şehrin aydınlatılması çok çok önemli bir konu. Bu manada önce surlardan başladık. Daha sonra 100. Yıl Parkı’nda, Gazipaşa’da, Uzun Sokak’ta, Kunduracılar’da, Beşirli ve Kalkınma mahallerinde şehrimizin daha ışıl ışıl olması yönünde çalışmaları büyük oranda yaptık ama buna devam edeceğiz.”
BAŞKAN ZORLUOĞLU’NA TEŞEKKÜR ETTİLER
Başkan Zorluoğlu’nun sunumunun ardından görüş ve öneriler kısmına geçildi. Zorluoğlu’nun sık sık istişare toplantıları düzenlemesinden memnuniyet duyduklarını dile getiren katılımcılar, görüş ve önerileri ile taleplerini dile getirdi. Talepleri ilgiyle dinleyen Başkan Zorluoğlu, çözüm noktasında salonda bulunan ilgili daire başkanlarına anında talimat verdi. Özel görüşmek isteyenlere ise hemen oradan randevuları verildi. Toplantıya katılan sivil toplum kuruluşu ile meslek odalarının başkanları ve temsilcileri çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız hem çalışmalarıyla ilgili bizi bilgilendirdi hem de görüşlerimizi ve taleplerimizi dinledi. Geniş katılımlı ve Trabzon için faydalı bir toplantı oldu. İstişareye verdiği önem doğrultusunda bizleri bir araya getiren Sayın Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandılar.
Trabzon Büyükşehir Belediyesinin tamamlanan, devam eden ve yapılması planlanan projeleri şu şekilde sıralandı;
TAMAMLANAN YATIRIMLAR
Katı Atık Entegre Tesisi, Tam Otomatik Katlı Otopark, Ortaokul ve Öğretmenevi, Yalıncak Plajı, Sokak Sağlıklaştırma, Fatih Parkı, Ulaşım Hizmet Binası, Orta Mahalle Konuk Evi, Uğurlu Camii ve Mezarlık, Yomra Kur’an Kursu, Buz Pateni ve Kaykay Pisti, Şehit Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep Millet Kıraathanesi, Kent İçi Aydınlatma, Uzungöl İçme Suyu Yağmur Suyu Ve Kanalizasyon Çalışması Göl Çevresi Peyzaj Tretuvar Ve Aydınlatma Düzenlemesi ile Park Uzungöl’ün Yenilenmesi, Sümela Manastırı Otopark, İstinat Duvarı, Menfez, Ahşap Korkuluk Çalışması, Kızlar Manastırı, Engelsiz Yaşam Akademisi, 41 Adet Yeni Otobüs Alımı, Ortahisar Dolmuş Dönüşümü, Ulaşım Ana Planı, Gürültü Eylem Planı, Barma Yaylası, Altındere Vadisi, Yeni Gasilhane, Kahramanmaraş Cadde Düzenlemesi, Kunduracılar ve Gazipaşa Cadde Düzenlemesi, Uzunsokak Taban Düzenlemesi, Sporda Performans Ölçüm ve Yetenek Merkezi, Kalkınma ve Farabi Hastanesi Yeni Bağlantı Yolu, Çocuk Trafik Eğitim Pisti, Yomra Araklı ve Of ilçelerinde cadde düzenlemeleri, Çukurçayır Park, Şehir Geneli Aydınlatma İşi, Ortahisar Millet Bahçesi Cephe Sağlıklaştırma, Yeni Taksi Ve Taksi Durakları, Harp Malulü Şehit ve Gazi Aileleri Sosyal Yaşam Merkezi, Of Beşikdüzü ve Çaykara İlçelerinde Çocuk Parkları, Kent Merkezinde İçme Suyu, Kanalizasyon ve Yağmur Suyu işi, Araklı Sürmene ilçelerine bağlı 15 mahallenin içme suyu şebeke inşaatı yapım işi, Araklı-Sürmene İçme Suyu Paket Arıtma Tesisi ve HES Yapım İnşaatı, Beşikdüzü İçme Suyu Şebeke İnşaatı, Çarşıbaşı Şahinli Kavaklı Grup İçme Suyu Arıtma Tesisi, Esiroğlu İçme Suyu Arıtma Tesisi ve HES, 18 İlçe Kanalizazyon Yağmur Suyu Ayrıştırma Yapım İşi, 18 İlçe Depo Ve Sanat Yapıları Yapım İşi, Of Cumapazarı İçme Suyu Arıtma Tesisi, Ortahisar Değirmendere Mevki Derin Deniz Deşarj Hattı Tamiratı, Ortahisar Karakaya İçme Suyu Projesi, Sultanmurat İçme Suyu Ve Kanalizasyon İnşaatı, Şalpazarı İçme Suyu Arıtma Tesisi, Uzungöl Kanalizasyon Yağmur Suyu Ayrıştırma İnşaatı, Yomra İçme Suyu Arıtma Tesisi, Tonya Agreliya Atık Su Arıtma Tesisinin Revizyonu, Arsin, Sürmene, Araklı Akçaabat Yol Yapım Bakım İşleri…
DEVAM EDEN YATIRIMLAR
Ortahisar Büyük Altyapı Projesi, Akoluk İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Ana İshale Hattı, Arsin İçme Suyu ve Paket Arıtma Tesisi İkmal İnşaatı, Şalpazarı Beşikdüzü Grup İçme Suyu, Of İçme Suyu Ve Paket Arıtma Tesisi, Akçaabat Ortaköy Grup İçme Suyu Şebeke İnşaatı, Tonya-Vakfıkebir İlçeleri İçme Suyu Ana İshale Hattı Ve İçme Suyu Arıtma Tesisi Yapım İşi, Sürmene Kanalizasyon İnşaatı, Yeni Otogar İnşaatı, Ganita-Faroz Sahil Düzenleme, Meydan 3. Etap ve Otopark, Kadın Yaşam ve İstihdam Merkezi, Pazarkapı Mahallesi Altyapı ve Çevre Düzenlemesi, Avrasya Pazarı İnşaatı, Bilim Merkezi ve Planetaryum, Kadınlar Hali, Tonya Pazar Yeri ve Gençlik Merkezi, Akçaabat Pazaryeri ve Otopark, Geçici Balıkhane ve Çevre Düzenlemesi, Bulak Yerleşkesi, İlçe İtfaiye Merkezleri, Beşirli Dolgu Alanı, Faroz Futbol Sahası Tribün İnşaatı, Mezarlık Bilgi Sistemi, İl Geneli Mezarlık Sanat Yapıları, Çocuk Parkları, Kahramanmaraş Caddesi Cephe Sağlıklaştırma, Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı, Uzunsokak Cephe Sağlıklaştırma, Atatürk Köşkü Restorasyon Ve Konservasyon, Su Sporları Merkezi, Çayırbağı Pazaryeri ve Otoparkı, Uzungöl 2. Etap, Sürmene Plajı.
YAPILMASI PLANLANAN PROJELER
Küçük Sanayi Sitelerinin Taşınması, Kuyumcu Kent, Boztepe Mesire Alanı, Sümela Manastırı Teleferik, Vakfıkebir Pazaryeri ve Otopark, Kuluçka Merkezi, Arsin Kent Meydanı, Arsin Pazaryeri ve Otopark, Çarşıbaşı Gençlik Merkezi, Çarşıbaşı Pazaryeri ve Otopark, Of Pazaryeri ve Otopark, Akçaabat İtfaiye Binası, Araklı İtfaiye Binası, Tonya İtfaiye Binası, Yüzüncü Yıl Parkı Altyapı ve Çevre Düzenlemesi, Trabzon İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, Ortahisar – Akçaabat İleri Biyolojik Arıtma Tesisi – Maçka – Şalpazarı – Hayrat – Düzköy – Dernekpazarı – Çaykara Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Köprübaşı Paket Atık Su Arıtma Tesisi, Atasu İçme Suyu Barajı / HES, 9 İçme Suyu Amaçlı HİS Göleti. 8 İçme Suyu Göleti (6 tanesinin proje çalışmaları devam etmekte olup, 2 tanesi planlama aşamasındadır.)