Samuray Arıcığı Yetişrilecek
tha – Biyolojik mücadeleye hazırlık
-Fındıkta kahverengi kokarca ile biyolojik mücadeleye gelecek yıl başlanabilecek
Başta fındık olmak üzere tarım ürünlerinde büyük zarara yol açabilen kahverengi kokarca zararlısı ile yapılacak biyolojik mücadeleye bahçelerde gelecek yıl başlanabileceği tahmin ediliyor.
Yaklaşık 3 yıldan beri söz konusu zararlı ile biyolojik ve ilaçlı mücadele yapılması konusunda başta Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olmak üzere sektörde yer alan resmi ve özel kuruluşlar tarafından yapılan çalışmalar belli bir aşama geldi. Bu aşamada Tarım ve Orman Bakanlığı, zararlı ile biyolojik mücadele için yurt dışında yetiştirilmiş olan Samuray Arıcığı denilen parazitörün çoğaltılarak kullanılması için Samsun’da bulunan Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nü üs olarak seçerek görevlendirdi.
Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, yurt dışından getirilerek çoğaltılıp bahçelere salınacak samuray arıcığı için öncelikle alt yapıyı oluşturmaya başladıklarını belirterek; “Zararlı ile ilgili çalışmalarımız daha önce de vardı. Şimdi görev tamamen enstitümüze verildi. Çoğaltma için gereken alt yapıyı oluşturduktan sonra, böceği yurt dışında getirip buralara yerleştireceğiz. Önümüzdeki yıla da yetiştirmeye çalışacağız” dedi.
Yaklaşık 3 yıl önce büyük kısmı Gürcistan üzerinden olmak üzere ülkemize giriş yapan ve tarımsal ürünlere çok büyük zarar veren kahverengi kokarcanın çok hızlı hareket edebildiğine ve dayanıklı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kibar Ak, Rize ve Artvin’de fonemen tuzakar kurularak zararlının gelişim seyrinin takip edildiğini buna göre biyolojik ve ilaçlı mücadele yapılacağını da sözlerine ekledi.