Reklam
Trabzon Haber Ajansı

Trabzon’da tekstil ve ayakkabı sektöründe istihdam açığı var

tha – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Celal Çağatay Saka, Trabzon’da ayakkabı ve tekstil imalatı sektöründe istihdam açığı bulunduğunu belirterek, “Mesleki eğitim, sanayinin artan ve çeşitlenen insan kaynakları ihtiyaçlarını yeterince karşılayamamaktadır. Bu konuda mutlaka çeşitli projelerle sektöre istihdam takviyesi yapılmalıdır” dedi.

TTSO’nun tekstil, ayakkabı, deri ve tuhafiye sektörlerinin temsilcilerinden oluşan 4. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi olan Celal Çağatay Saka, meslek gurubundaki sektörlerin sorunları, talepleri ve çözüm önerileri konusunda açıklamalarda bulundu.

“AB ÜLKELERİ ÇİN’DEN SONRA EN FAZLA TÜRKİYE’DEN İHRACAT YAPIYOR”

Saka, Trabzon’da 50 adet ayakkabı ve deri imalatı, 184 adet de tekstil imalatı, perakende ve toptan ticareti yapan firma olduğunu belirterek, “Tekstil ve ayakkabı imalat sektörleri ülkemizde özellikle pandemi sonrası dönemde önemli bir ivme yakaladı ve bu önemini halen koruyor. Ülkemiz 2022 yılı itibariyle tekstilde dünyanın 5’inci büyük ihracatçısı ve üreticisi konumundadır. Ayakkabı ihracatında ise dünyada 19’uncu sırada bulunmaktadır. Tekstil ve ayakkabı sektöründe ihracat yapılan ilk beş ülke sırasıyla Hollanda, Fransa, İtalya, Danimarka ve Romanya’dır. Türkiye, Avrupa Birliği’nin 2022 yılında tekstil ve ayakkabı sektöründe en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında Çin’den sonra ikinci sırada yer almaktadır” dedi. Saka, Türkiye’nin diğer ülkelere göre avantajlarını sıralarken de “Sektörlerimizin sahip olduğu başlıca avantajlar diğer ülkelere hızlı teslimat, hedef pazarlara olan yakınlık, teknik, sosyal ve idari bilgi birikimi, tecrübe, geniş ürün yelpazesi ve tasarım kapasitesi olarak sıralanabilir” diye konuştu.

“TRABZON’DA ELEMAN SIKINTISI ÇEKİYORUZ”

TTSO Meclis Üyesi Celal Çağatay Saka, her iki sektörün bu kadar verimli ve değerli olduğu günümüzde Trabzon’da parmakla sayılacak kadar az sayıda tekstil ve ayakkabı imalatçısı bulunduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sektörlerin en büyük sıkıntılarından biri kalifiye veya vasıfsız eleman açığıdır. Mesleki eğitim, sanayinin artan ve çeşitlenen insan kaynakları ihtiyaçlarını yeterince karşılayamamaktadır. Sektörler yeni nesil nitelikli insan kaynağı bulmakta ve yetenekli eğitimli işgücü çekmekte sıkıntı yaşamaktadır. İŞKUR verilerine göre Ocak-Ağustos 2022 döneminde Türkiye’de sanayide 780 bin boş pozisyona 435 bin kişi yerleştirilmiştir. Yaklaşık 345 bin pozisyon ise boş kalmıştır. Verilere göre en büyük istihdam açığı imalat sanayisinde bulunmaktadır. Trabzon’da da ayakkabı ve tekstil imalat sektöründe istihdam açığı vardır. Bizler sektör temsilcileri olarak nitelikli eleman başta olmak üzere çalışan istihdam etmekte zorluklar yaşamaktayız. Odamız öncülüğünde şehrimizde istihdam garantili projeler hazırlanmalı, özellikle meslek liselerinden başlayarak meslek edindirme kursları açılmalıdır.”

“TEKSTİL OSB’NİN BİR AN ÖNCE FAALİYETE GEÇMESİ BEKLENTİSİNDEYİZ”

Saka, Trabzon’daki bir diğer sorunun da arsa ve yerleşimlerle ilgili olduğunu vurgulayarak, “Üretim tesislerinin yeni organize sanayi bölgelerine taşınması bu bölgelerde üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve bölgesel teşviklerle birlikte işletmelere uygun finansman imkanları sağlanması sorunun çözümünde etkili olacaktır. Yatırım yapmak ve imalatını büyütmek isteyen firmalarımızın özellikle finansman sorunlarını gidermede Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de (TOBB) ortağı olduğu Kredi Garanti Fonu (KGF) vasıtasıyla firmalara gereken destek en hızlı şekilde sağlanmalıdır. Mevcut durumda KGF destekli işletme giderleri destek paketi ve yatırım proje finansmanı destek paketi olmak üzere iki paket uygulanmaktadır. Bu imkanların sürekli hale getirilmesi sektörlerimizin en önemli taleplerinin başında gelmektedir. Ayrıca Araklı ilçemizde kurulması planlanan Tekstil OSB’nin bir an önce faaliyete geçirilmesi beklentisindeyiz. Bu sayede ilimizde kurulacak yeni üretim tesisleriyle birlikte yeni istihdam ve ticaret kapıları açılacak, şehrimiz tekstil sektöründe bölgemizin ve ülkemizin cazibe merkezlerinden biri haline gelecektir” diye konuştu.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ