Reklam
Trabzon Haber Ajansı

TTSO Ocak ayı meclis toplantısı video konferansla yapıldı

TTSO Ocak ayı meclis toplantısı video konferansla yapıldı
Reklam

tha – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) Ocak ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı M. Şadan Eren yönetiminde pandemi süreci önlemleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

EREN: İŞ DÜNYASI OLARAK SAYIN HİSARCIKLIOĞLU’NA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Ocak ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “Covid 19 salgınının oluşturduğu şartlar gereği 2021 yılının ilk meclis toplantısını yine telekonferans sistemi ile gerçekleştiriyoruz. Yeni yılın hem insanlık adına, hem ülkemiz ve bölgemiz adına olumlu gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olmasını temenni ediyorum. Memnuniyetle ifade etmeliyim ki, son dönemde alınan tedbirler ve vatandaşlarımızın izolasyon konusunda gösterdiği hassasiyet neticesinde salgının hızı kesilmiş ve yarınlara umutla baktığımız günlere gelinmiştir” dedi. Eren sözlerini şöyle sürdürdü:

“2020 yılı Süper Kupasını müzesine götüren Trabzonsporumuzun başta başkanı Ahmet Ağaoğlu, başkan yardımcısı meclis başkan yardımcımız Ertuğrul Doğan, yönetim kurulu üyesi meclis üyemiz Dursun Ali Sakarya olmak üzere tüm yönetim kurulunu, teknik heyet ve futbolcularını kutluyorum. 22. meslek grubundan Bekir Bülbüloğlu’nun yerine Osman Tonyalı meclis üyesi olmuştur, kendisine ‘hoşgeldiniz’ diyor başarılar diliyorum. Perşembe günü odamız, Trabzon Ticaret Borsası ve Of Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte müşterek olarak TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile telekonferans yöntemi ile buluşarak sektörel sorunları konuştuğumuz verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Göreve geldiği ilk günden beri Türkiye’nin, Türk özel sektörünün ve odalar ve borsalar birliğimizin gelişmesine büyük emek harcayan, pandemi dönemi boyunca iş dünyamızın sorunlarını yetkililere iletme noktasında gecesini gündüzüne katan çok değerli başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na şahsım ve tüm meclis üyeleri adına teşekkürlerimi arz ediyorum.”

Eren, “Pandemi süreci ile birlikte geçtiğimiz mart ayından bu güne iş dünyamız oldukça sıkıntılı günler geçirmektedir. Yaşanan seyahat kısıtlamaları, hizmet sektöründeki kapanmalar tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi ve şehrimizi de olumsuz etkilemiş, başta beklentinin çok yüksek olduğu turizm sektörü olmak üzere pek çok sektör eski cirolarının uzağına düşmüştür. Bu süreçte, özel sektörün devletten beklentisi de artmıştır. Türkiye’nin lokomotifi özel sektör olarak, ilk günkü mücadelemizi önümüzdeki süreçte de sürdürmeli, taleplerimizi yetkililere ulaştırmaya devam etmeliyiz. Pandemi sürdüğü sürece devletimiz bizlerden gelen talepler doğrultusunda yeni destekler açıklamaya devam etmektedir. Sizlerden de beklentimiz meslek komitelerinizin sorun ve çözüm önerilerini meclisimize, yönetim kurulumuza ulaştırmayı sürdürmenizdir. Son olarak Karadeniz Fındık Mamulleri İhracatçıları Birliği kayıtlarına göre 2020 yılında en fazla fındık ihracatı yapan ilk yirmi firma arasında birinci olan Ferrero Fındık, 4’üncü olan Arslantürk Tarım, 6’ncı olan Özgün Gıda ve 8’inci sıradan listeye giren Sabırlar Fındık firmalarını kutluyor başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.

HACISALİHOĞLU: MART SONUNDA EKONOMİDE NORMALLEŞME ADIMLARININ ATILMASINI UMUT EDİYORUZ

TTSO’nun Ocak ayı faaliyetlerinin yer aldığı filmin izlenmesinin ardından söz alan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, “Süper Kupa’yı alan Trabzonspor’un futbolcularını, yönetim kurulu üyelerini, çalışanları kutluyorum. Ayrıca Trabzonspor yönetiminde yer alan meclis üyelerimiz Ertuğrul Doğan ve Dursun Ali Sakarya’yı da ayrıca tebrik ediyorum. Fındık ihraç eden firmalar arasında ilk 20’ye giren Ferrero, Arslantürk, Özgün Gıda ve Sabırlar’ı da bir kez daha kutluyorum. Ayrıca Bekir Bülbüloğlu’nun yerine meclis üyemiz olan Osman Tonyalı’ya da başarılar diliyorum” dedi. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile iki gün önce bir toplantı yaptık. Sorunların iletilmesi konusunda gösterdiğiniz hassas çalışmadan dolayı sizleri kutluyorum. Sayın Başkanımız, odamızdan giden taleplerin çözülmesi konusunda toplantı devam ederken ve bittikten sonra verdiği talimatlarla çalışmaları başlattı. TOBB Başkanımıza şükranlarımızı iletiyorum. Toplantımızı onurlandıran Nevşehir Ticaret Odası Başkanımız Arif Parmaksız ve Adana Sanayi Odası Başkanımız Zeki Kıvanç’a teşekkür ediyorum. Ayrıca toplantıyı organize eden Hasan Erbay ve ekibine de teşekkür ediyorum. Sorunları anında iletmemiz ve anında çözüm yollarının aranması bakımından önemli bir toplantıydı.”

“RİSKİ ÜZERİNE ALAN ÖZEL SEKTÖRE DESTEKLER DEVAM ETMELİ”

Başkan Hacısalihoğlu, aşı çalışmalarının risk gruplarına göre hızlı şekilde devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Mart ayı sonuna kadar aşılamanın tamamlanmasını ve ekonomide normalleşme adımlarının atılmayla başlanmasını umut ediyoruz. Normalleşme bizler için çok önemli. Ülkemizin ayakta kalmasına ve gelişmesine katkı sunan özel sektördür. Devlet gelirleri özel sektörün vergilerinden kaynaklanmaktadır. Burada esas risk özel sektörde. Özel sektör, kendi tüm varlığıyla riski alarak ayakta kalma ve aynı zamanda istihdama katkı vermek için çalışmaktadır. Yeni firmaları kurdurmak için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Ülkenin kalkınması özel sektörün gelişmesiyle olur. Özel sektörün ayakta kalması sadece bizim değil devletin de asli görevlerinden biridir. Özel sektörün bu dönem aldığı riskler ve gerçekleştirdiği yatırım tutarlarıyla ilgili bazı rakamları sizlerle paylaşmak istiyorum. Sadece hizmet sektöründe bir kişinin istihdamı için özel sektör 100 bin liraya yakın yatırım yapmaktadır. Üretime dönük küçük işletmeler için bu rakam 233 bin liraya çıkmaktadır. Özel sektör devletin üzerindeki istihdam yükünü azaltmak için her şeye rağmen riski alarak çalışmaya devam ediyor. Özel sektörün bu riski devam ederken beklentisi de firmasını sürdürülebilir şekilde devam ettirme konusunda sorunlarının çözümüdür. Bugüne kadar olan desteklerden dolayı TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere devletimize teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da elbette normalleşmeye kadar taleplerimiz devam edecektir. Önemli olan firmalarımızın ayakta kalmasıdır.”

“ÜYELERİMİZE DÖNÜK ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”

Başkan Hacısalihoğlu, üyelere daha kaliteli hizmet vermek için çalışmalarını sürdürdüklerini de vurgulayarak, “Odamızda Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde özellikle bekleme süreleri nedeniyle şikâyet geliyordu. Yaptığımız çalışmalarda elektronik arşiv sistemini ve randevu sistemini geliştirdik. Şu anda Türkiye’ye örnek bir randevu sistemi. Yapay zekâyla işlemlerimizi yürüteceğiz. Artık randevu sistemiyle bekleme olayı ortadan kalktı. İşlem yapmak isteyenler dijital ortamda evrakları yolluyor ve kontrolden sonra randevu veriliyor. Gerçekten Türkiye’de bir ilk ve bütün odalara bu projeyi dağıtmak istiyoruz. Bu bakımdan odamız büyük bir öncülük yapmıştır. Dijital Kütüphane de kurarak Türkiye’de yine öncülük yaptık. Artık okullara kitap bağışlamak yerine Dijital Kütüphane hediye edebiliriz. Ayrıca Dijital Kütüphane içinde kendi şirketlerimizin de kütüphanesini kurabiliriz” dedi.

“ÜYELERİMİZE DÜNYADA YENİ TİCARET İMKANLARI YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Hacısalihoğlu, ticaretin ve e-ticaretin gelişmesi konusunda adımlar attıklarını da vurgulayarak, şunları söyledi:

“Odamız tarafından e-ticaretin geliştirilmesi için çeşitli altyapılar hazırlamaya başladık. Coğrafi işaretli ürünler ve yöresel ürünlerin yer aldığı, daha sonra bütün şirketlerimizin ürünlerinin yer alacağı dijital bir ortam yarattık. Gerek perakende gerekse toptan satışta böyle bir altyapıyı hazırladık ve faaliyete geçti. Hepinizi bu dijital ortama davet ediyoruz. Bazıları ‘ben ne üretiyorum ki ne satacağım’ diyebilir. Üretmiyor olabilirsiniz ancak dış ticareti bilen insan, herhangi bir üreticinin malını özel anlaşmalarla bir başkasına bir başka ülkeye pazarlayabilir. Önümüzdeki ay yeniden dış ticaretle ilgili eğitimlere başlayacağız. Firmalarınızdan en az bir kişiyi bu eğitimlere katın. TTSO olarak ticari ilişkilerin geliştirilmesinde alternatif ararken Londra’da bir dış ticaret merkezi oluşturduk. Ayrıca başta Endonezya, Singapur, Tayland, Vietnam, Malezya, Filipinler olmak üzere ASEAN ülkeleri olarak tanımlanan 10 ülke ile protokol yaparak yeni bir ticari alan belirledik. Bildiğiniz gibi bugüne kadar dünyanın gayri safi milli hasılasının yüzde 80’i Batı’daydı. Şimdi bunun miktarı yüzde 60’lara indi. Yani zenginlik Doğu’ya kayıyor. Doğu’da da bu saydığımız ülkelerdeki ticari potansiyel çok yüksek. Bundan dolayı hepinizin dikkatini buraya çekmek istiyoruz. Bu konuda altyapı hazırlıklarını yapmaya devam ediyoruz. Odamızda bu altyapıların hepsi sizler için hazır.”

“SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE 2. UR-GE PROJESİNİ UYGULAMAYA KOYUYORUZ”

Hacısalihoğlu, “Su ürünleri konusunda yeni bir UR-GE projesini uygulamaya koyuyoruz. 1 Şubat’ta başvuruları başlıyor. Su ürünleri ihracatı hedefleri Türkiye’de 1 milyar doların üzerine çıktı. Yeni UR-GE projesinde yine yüzde 75 oranında hibe var. Bu sektörü ileri seviyeye götürmek istiyoruz. Karadeniz Somonu olarak tanımlanan bu ürünün ekonomiye daha fazla katkı sağlamasını hedefliyoruz. 1. Meslek Komitemiz bu konuda önemli çalışmalar yürütüyor. Onları kutluyorum” dedi.

 

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ